Daniele Castro

"I got a bit tense because I didn’t know where we were going to go"

Coming from
favela metrô mangueira, mangueira favela metrô mangueira, mangueira

Now living in
rua visconde de niterói, 132, mangueira rua visconde de niterói, 132, mangueira

My name is Daniele Castro, I’m 33 years old, and I’m a manicurist. I lived there for 14 years. I’ve been here for, more or less, four years. They arrived and notified us, didn’t they, put numbers on the houses, registered us and took photos of the houses, of our old houses. After a certain time, they came to do the move, with a truck, saying that anyone who wanted to move on that day just had to put their things in the truck and they would take them to Cosmos. I thought it all happened very quickly, it was a lot of disturbance for her, she’s in a wheelchair. I said no, I’m not going to do that. I’m going to wait. Who knows if soon it will happen, as I knew they were already building something. I thought it might be for us down there. But they didn’t have an apartment for everyone who had been living there, so we were second choice. I waited, and I saw a lot of people with boxes, leaving quickly, running to be able to go there. I didn’t want to go like that.

I got a bit tense, to tell the truth, I got a bit tense, because I didn’t know where we were going to go. Cosmos was ready first, and then they said we could come here. And as I had my daughter in a wheelchair, these far away locations like Cosmos, Campo Grande, are more difficult because it’s difficult to get treatment there. My daughter’s in a wheelchair, so here for me is better. When this choice became available, I calmed down. For me, it was good, in some ways it was good. They have their own little rooms, because down there, our house just had two rooms: bedroom, living room, kitchen and bathroom, so you couldn’t share certain things. But the bad part here is we live with others, so we are obliged to put up with certain things, that down there, it was different. I had my privacy, my… I didn’t go without water, things like that, I had more of a private life. Now that I live with more people, I’m obliged to put up with certain things. The condominium charge, which we pay, and we pay for those who don’t pay. Certain things which happen.

Apart from that, it’s peaceful, people here are very friendly. If you need a neighbour to help you, in a moment wtih your children, you need to go somewhere and leave them with your neighbour, there is always someone who will extend their hands. I can leave my son to play too, because there where I used to live, it was just in front of my house, and he was little. Here, I can leave him out to play because I’ve got space, you know?

We don’t have documentation for this place. So if we wanted to sell it, we can’t. To rent it out, I believe you can’t do that either. How are you going to sell an apartment when there is no paperwork? We don’t have the documents for here.

Here there were two choices for disabled people. All of us on the first floor. Here beside us is a lady whose mother is in a wheelchair, but she didn’t have her apartment adapted, because there were only two choices. In the whole condominium there were only two apartments adapted for disabled people.  With a bathroom which is a bit better, and a bigger kitchen than the others. That has a smaller children’s room, because a piece of it went to the bathroom. In her house it’s not like that, the kitchen and bathroom are small. She will have to sort it out.

I work as a manicurist, so for me, it was more beneficial. I have this advantage in coming here, because it was a bit hidden there, I had my clients, but it was there in a little corner. Because it’s bigger here, I’ve got a bigger client base.

Reporter: Jessica Mota

Photographer: Jessica Mota

My journey

Paint the wall

This wall is for everyone. Upload photos and images about the olympic removals, or write your message on our wall: just select the type of pixo you want on this form.